u mnie test z apteki i badanie krwi w laboratorium dały wyniki negatywne - a jednak bakteria była w żołądku i wrzody rozwijały się w najlepsze.
Najbardziej wiarygodny jest niestety jeden test - robiony podczas gastroskopii.
Ja również od dwóch lat cierpię .Dokuczaja mibóle brzucha,a także boli mnie w plecach najczęściej po lewej stronie, bywa ,że boli po prawej-czasami .Miewam po dwa ,trzy miesiące przerwy,a potem to wraca! Czekam na trzecia juz gastroskopię!!!
mam takie bakterie i niewiem jak je wyleczyć mam gazy i co jeść żeby mniej kwasu sie wydzielało a po badaniu mi wyszło że mam siny żołądek i blizny po wrzodach!
Zawsze w parze sa leki i dieta. Do tego trzeba troszkę zwolnić- mniej stresów przede wszystkim. Wiadomo ograniczamy używki -to jest konieczność. Ja to wszystko robię a do tego wzmacniam swój organizm poprzez różnego rodzaje suplementów ale tylko naturalne .Ja to tak okresowo biorę wszystko wiosna, lato siemię lniane , na jesień zima jem miód manuka. Po pierwsze wzmacnia mnie na zimę a po drugie nie wiem co on ma w sobie ale działa na moje wrzody i jelita.
Ja kilka lat temu miałam ogromne bóle brzucha. Lekarz mi powiedział, że mam wrzody wielkości pięcio złotówek. Nie powiem, trochę się wystraszyłam.Postawiłam jednak na picie miąższu aloesu i problem zniknął. Obecnie nie odczuwam już bólu.
Aby uniknąć wrzodów należy pić chude mleko i jeść produkty mleczne, pieczywo pszenne, warzywa gotowane, dojrzałe owoce cytrusowe, banany czy jabłka. Przydałoby się gotować potrawy w wodzie lub na parze, a piec w folii aluminiowej lub specjalnym rękawie. Podstawą jednak powinno być regularne i częste (około 5 razy dziennie) spożywanie posiłków w niewielkich porcjach, a także rezygnacja z palenia tytoniu.