Jeśli ciemieniucha pojawia się powyżej czwartego miesiąca, jest to przeważnie objaw alergii, najczęściej na białko mleka krowiego. Główkę smaruje się pól godziny przed kąpielą maścią tranowa (1.90zl w aptece bez recepty), wyczesuje się szczoteczką i myje główkę. Po myciu jeszcze raz wyczesuje.
Mój synek miał ciemieniuchę już po 5 dniach (tak się nałożyło wraz ze statutem dziecka przenoszonego)walczyłam z nią 1 m-ce. nic nie pomagało i moja mama podpowiedziała mi pół na pół oliwka BAMBINO i szampon BAMBINO. Smarowałam głowę przed kąpielą, ciało też myłam tym balsamem a następnie dobrze płukałam w wodzie. Pracowałam nad wyczesywaniem tylko 1 dzień i narazie nic się nie odnowiło choć maluch ma już 10 tygodni
Ciemieniuchę mojemu synowi zlikwidowałam po zastosowaniu mieszanki oliwy z oliwek i spirytusu 95 %-pomieszać w równej ilości.Nałożyłam patyczkiem higienicznym na miejsca,w którym była ciemieniucha,a potem delikatnie wyszczotkowałam.Zrobiłam to jeden jedyny raz i nigdy wiecej jej nie widziałam!
Moja córka skończyła 4 miesiące i kilka dni temu zauważyłam u niej ciemieniuchę na główce, próbuję smarować oliwką ale narazie nie pomaga, u mnie jest dodatkowy problem gdyż moja córka ma bardzo gęste czarne włosy przez które nie mogę się za bardzo przedostać do skóry, co robić w takim przypadku?
Najlepiej 0,5h przed kapiela nasmaruj grubo margaryna i takim plastikowym grzebyczkiem dla niemowlat wyczesuj ( przyciskaj delikatnie az luski zaczna sie zachaczac o zeby grzebyka ) mi pokazala ten sposob ciotka i pomoglo powtorzylam 2x .
moja 2miesieczna córka dostała ciemieniucho,ciagle jej to wyczesuje, oliwkuje a to cholerstwo nie odpuszcza .łusli sa coraz grubsze, a po czesaniu cała główka dziecka jest mocno czerwona i poraniona, co robić?poradzcie, proszę
Dziewczyny nie używajcie tej maści na główce dziecka. To jest przeciwgrzybiczne, a ciemieniucha to nie grzybica. Jeszcze zrobicie krzywdę swojemu dziecku!