A którą soczewkę masz? Bo czytałem, że jest kilka rodzai.
A którą soczewkę masz? Bo czytałem, że jest kilka rodzai.
http://okolaser.com.pl/14/zacma.html Tutaj radzę poczytać jest wszystko o zaćmie :)
Ostatnio edytowane przez Redakcja ; 08-02-13 o 16:36
Najlepiej to chyba pójść na konsultacje do dobrego specjalisty. Oczywiście dobrze jest najpierw zapoznać się w temacie ale jednak każdy to indywidualny przypadek.
Profesor Szaflik z CMO Laser (ten, którego minister zdrowia ma przepraszać) jest świetnym specjalista od zaćmy. Może warto się skonsultować właśnie u niego?
Szanowni Państwo,
Charakterystycznym objawem zaćmy jest stopniowe pogarszanie się widzenia, którego nie daje się poprawić za pomocą okularów. Z czasem widziany obraz staje się zamglony i ma się wrażenie, jakby patrzyło się przez matową szybę. Kolory stają się bledsze i mniej kontrastowe. Zaćma może też powodować podwójne widzenie. Opracowane dotychczas specyfiki pozwalają jedynie na spowolnienie rozwoju zaćmy. Tę dolegliwość można leczyć wyłącznie operacyjnie, a najczęściej wykorzystywaną metodą jest fakoemulsyfikacja. Taki zabieg trwa zaledwie kilkanaście minut, a szpital można opuścić już kilka godzin po jego przeprowadzeniu. U różnych osób oczy goją się po różnym czasie, ale w większości przypadków poprawa ostrości widzenia jest natychmiastowa.
Zespół poznańskiego Szpitala Med Polonia
Moja mama miała operację na zaćmę, właśnie przeprowadzał dokotr Szaflik więc można śmiało do niego iść.
Ja ze swojej strony mogę polecić bardzo dobrego specjalistę chorób oczu a jest nim doktor Piotr Jaworski, przyjmuje w Centrum Mikrochirurgii Oka Optomed w Katowicach
Ostatnio edytowane przez Redakcja ; 17-05-13 o 14:48
Ja szukam kogoś w stolicy więc pewine się wybiorę do Szaflika zwłaszcza że ma za sobą wiele osiągnięć.
U mojej babci zaćma objawiała się pogorszeniem widzenia i matowym widzeniem barw, całe szczęście dość szybko choroba ta została rozpoznana, i babcia jest już po operacji, która trwała nie więcej niż 20-30 minut, tylko przy miejscowym znieczuleniu, jeszcze tego samego dnia byłyśmy razem na spacerze
Ostatnio edytowane przez Redakcja ; 17-05-13 o 14:47