Oczywiście wykluczamy zapalenie spojówek, bakteryjne czy wirusowe, z tymi chorobami nie eksperymentuj. Oczy czasami są pełne piasku, pieką, swędzą z różnych powodów. Gruczoły łzowe nie nadążają z nawilżaniem i oczyszczaniem.
Stosujemy;
- sterylne płukanki do oczu (sztuczne łzy),
- okłady gazy z zimną wodą,
- zimne wilgotne torebki z herbatą,
- kup nawilżacz powietrza,
- jedz banany (potas), jedz ryby, dodawaj siemienia lnianego do potraw (tłuszcze, śluz),
- stosuj okulary ochronne, przy pracy, przeciwsłoneczne, do pływania,
- odpoczywaj, zamknij oczy, zmieniaj skupienie wzroku (przy pracy),
- rozgrzej dłonie i przyłóż ciepłe nasady rąk do oczu na kilka sekund,
- okłady z; ogórka świeżego, lodu, miodu i mleka, kolendry, kopru, ziemniaka surowego, kurkumy, nagietka, aloesu, agrestu, soków warzywnych, roztworu soli, wody różanej, rumianku a nawet zimny chleb.
Wszystkie te okłady stosuj ostrożnie, unikając podrażnienia. Duże znaczenie ma oświetlenie w którym pracujesz, czytasz, powinno być równomierne. Jeśli masz tylko lampkę, ciemność w pokoju na który popatrzysz, powoduje niepotrzebną pracę źrenic.. Zawsze podświetlaj monitor komputera i TV. Jeśli masz problemy z widzeniem bliskim, to czas na okulary.
http://zdrowadroga.com/
Podstawą odpowiedniej higieny oka jest jego ochrona przed niebezpiecznymi czynnikami zewnętrznymi i polega głównie na:
Zapewnieniu odpowiedniej wilgotności powietrza w pomieszczeniach, w których przebywamy
Spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, w miarę możliwości jak najczęstszym
Zabezpieczaniu oczu okularami ochronnymi podczas aktywności ruchowej, uprawiania sportu
Spożywaniu dużej ilości płynów
Nie wpatrywaniu się w oślepiające nas światło
Ostatnio edytowane przez Redakcja ; 11-07-13 o 12:41
Witamina A+E u mnie pomogła.
http://zdrowadroga.com/
Może jakieś okulary z antyrefleksami? Pracuję cały dzień przed komputerem i moje oczy już się tak nie męczą.
Trzeba wspomóc organizm w witaminy jak witamina np A, czy nawet C która wzmocni organizm, warto poczytać
Ostatnio edytowane przez Redakcja ; 29-07-15 o 08:27 Powód: spam
Na co dzień sporo pracuję przed monitorem i doskonale wiem co to znaczy zmęczenie oczu. Jednak znalazłam już sposób, a jest nim naturalny suplement diety produkowany przez Avitę, a jest niem Vision Support. Oczywiście ćwiczenia wzroku, oraz różne metody naturalne też wchodzą w grę, jednak nie dają tak wspaniałych efektów jak Vision support. Kropli do oczu też przetestowałam już wiele, ale bądźmy szczerzy, oczy nie lubią jak się bezpośrednio w nie ingeruje. To może doprowadzić do uzależnienia, do syndromu suchego oka itp... Chyba lepiej działać od środka jak ja. Na mnie w każdym razie to działa najlepiej.
mniej czasu przed komputerema tak na serio to wiadomo, czasy są takie, że to już raczej niemożliwe, ale luteina przynosi naprawdę dobre efekty przy przemęczonych, zaczerwienionych oczach, sama czasem jak posiedzę za długo to zaram mam podraznione oczy i w dodatku łzawiące. gold luteina to dobry preparat, do tego ma wit E, czyli to co oku potrzebne, biore jakiś czas i w sumie obchodzę się już bez takich problemów
Ja też się zastanawiam co na zmęczone oczy i chyba w końcu pójdę do okulisty, bo nic raczej nie wymyślę.
Dieta, ćwiczenia oczu i dobre kroplePoczytaj sobie o tym trochę na mojeoczy.pl plus zakraplaj oczy niebieskim starazolinem. Super ci nawilzy i przywróci komfort.