+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Morfologia krwi - Wyniki badań - Interpretacja wyników

    Ogólne badanie krwi, jak to się fachowo nazywa morfologia krwi , wykonuje raz w roku. Bo ponoć morfologię krwi powinno się wykonywać raz do roku. I namawiam każdego aby wykonywał morfologię krwi przynajmniej do kilka miesięcy. Jest to bardzo ważne, gdyż takie badanie naszej krwi pomaga w diagnostyce wielu chorób.

    Jakby ktoś nie wiedział, to ja w pigułce dzielę się informacją jakie parametry są w normie, a kiedy jest obniżony poziom jakiegoś wskaźnika i co to może oznaczać. Kiedy hemoglobina, erytrocyty, leukocyty, limfocyty są podwyższone a kiedy obniżone wartości. Czyli być może moja widza pomoże komuś w interpretacji wyników badań
    krwi
    Najważniejsze są:

    Hemoglobina
    Erytrocyty (RBC)
    MCV
    MCH
    MCHC
    Hematokryt (HCT)
    Anizocytoza (RDW)
    Anizochromia (HDW)
    Retykulocyty (RET)
    Leukocyty (WBC)
    Limfocyty (LYMPH)
    Monocyty (MONO)
    Eozynofile (EOS)
    Bazofile (BASO)
    Neutrofile (NEUT)
    Trombocyty (PLT)
    Odczyn Biernackiego (OB)
    Żelazo (Fe)
    Ferrytyna
    Transferyna (TRF)
    Erytropoetyna (EPO)
    Całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC)


    Hemoglobina
    Hemoglobina powinna być utrzymana w normie. Wartość dla kobiet to poziom hemoglobiny: 12 - 16 g/dl, dla mężczyzn: 14 - 18 g/dl
    dla zdrowego człowieka to norma idealna

    Są to wartości orientacyjne. Stężenie hemoglobiny zależy bowiem od płci, wieku i przebytych chorób. Hemoglobina jest składnikiem krwinek czerwonych. To właśnie hemoglobina transportuje tlen i dwutlenek węgla z komórki do komórki w organizmie człowieka. Lekarz zlecając pomiar hemoglobiny chce bowiem określić czy u pacjenta występuje niedokrwistość.

    Ciekawostką jest, że najwyższe stężenie hemoglobiny występuje u noworodków. Potem następuje spadek, a potem znowu po szóstym miesiącu życia następuje wzrost hemoglobiny u tak małego dziecka.

    Co może wywołać spadek poziomu hemoglobiny? Przyczyną wartości poniżej normy mogą być przewodnienia i niedokrwistość. Przyczyną sytuacji, gdy poziom hemoglobiny jest powyżej normy, czyli następuje wzrost wartości hemoglobiny, mogą być np. odwodnienia spowodowane biegunką, wymiotami, potami. Powyżej normy może być również w nadkrwistościach pierwotnych (czerwienica prawdziwa) oraz w nadkrwistościach wtórnych (choroby płuc, wady serca, nowotwory nerek). Wzrost może też być spowodowany niedotlenieniem (np. podczas przebywania w wyższych partiach gór).

    Erytrocyty (RBC)
    Erytrocyty oznaczane są na wynikach jako RBC. Normalnie wartość erytrocytów powinna wynosić dla kobiet: 4,2 - 5,4 mln / ul. Norma dla mężczyzn: 4,7 - 6,2 mln/ul. Przy czym trzeba podkreślić, że liczba krwinek czerwonych zależy od płci i wieku.

    Erytrocyty to ważne składniki krwi, ponieważ to właśnie erytrocyty transportują tlen do tkanek i dwutlenek węgla z tkanek do płuc. Często erytrocyty nazywane są czerwonymi krwinkami. Erytrocyty powstają w szpiku kostnym i żyją ok. 100 dni.

    Jak erytrocytów na wynikach badań jest za dużo, tzn. są powyżej normy to może być spowodowane leczeniem sterydami, może wynikać z odwodnienia, wstrząsu, zapalenia otrzewnej. Wzrost wartości erytrocytów może być spowodowany czerwienicą prawdziwą, przewlekłymi chorobami płuc, wadami serca, nowotworami, torbielowatością nerek i zespołem Cushinga. Ale też należy przede wszystkim dobrze się zdiagnozować i przypomniec sobie czy przypadkiem nie był ktoś w górach. Bo właśnie podczas pobytu w górach może nastąpić wzrost czerwonych krwinek. Poniżej normy erytrocyty występują w niedokrwistości, przewodnieniu oraz przy nagłej utracie krwi.


    Najważniejsze wartości w morfologii krwi i wartości dla kobiet i dla mężczyzn:

    MCV
    Norma: Kobiety: 81-99 fl, Mężczyźni: 80-94 fl

    MCH
    Norma: Kobiety: 27-31 pg, Mężczyźni: 27-34 pg

    MCHC
    Norma: 33-37 g/dl

    Hematokryt (HCT)
    Norma: Kobiety: 37-47%, Mężczyźni: 42-52%

    Anizocytoza (RDW)
    Norma: 11,5-14,5%

    Anizochromia (HDW)
    Norma: 2,2-3,2 g/dl

    Retykulocyty (RET)
    Norma: 5-15‰

    Leukocyty (WBC)
    Norma: 4-10 tys/µl

    Limfocyty (LYMPH)
    Norma: 2,5-4,5 tys./µl

    Monocyty (MONO)
    Norma: 0,3-0,8 tys./l’l

    Eozynofile (EOS)
    Norma: 0,1-0,3 K/µl (G/l)

    Bazofile (BASO)
    Norma: 0-0,13 x 109/l

    Neutrofile (NEUT)
    Norma: 50-70 tys./µl

    Trombocyty (PLT)
    Norma: 150-400 tys/µl

    Odczyn Biernackiego (OB)
    Norma: Kobiety: 3-15 mm, Mężczyźni: 10 mm

    Żelazo (Fe)
    Norma: 12,5-26 l’mol/l

    Ferrytyna
    Norma: Kobiety: 12-150 µg/l, Mężczyźni: 15-200 µg/l

    Transferyna (TRF)
    Norma: Kobiety: 223-446 µg/dl, Mężczyźni: 251-391 µg/dl

    Erytropoetyna (EPO)
    Norma: 6-32 µg/ml

    Całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC)
    Norma: 306-429 µg/dl lub 54,7-76,8 µmol/l

  2. #2
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Jak interpretować badania medyczne

    fajny wątek. moze ktoś podzielić się tym jak interpretować swoje wyniki w spoósb bezpieczny. Wicie, żeby nie przesadzić z diagnozą, bo wiadomo najlepiej się każdy z nas diagnozuje sam SPRAWDŹ CO MÓWIĄ TWOJE WYNIKI

  3. #3
    Nie zarejestrowany
    Guest

    OB - Odczyn Biernackiego - Interpretacja wyników - czasem OB nazywane opad

    Ob to odczyn Biernackiego to też bardzo ważna wartość, bo określa szybkość opadania krwinek czerwonych umieszczonych w probówce napełnionej roztworem cytrynianu sodu. Erytrocyty mają zawsze ujemny ładunek elektryczny, co zapobiega ich skupianiu się (krążąc w organizmie, zawsze się od siebie odpychają). Poza organizmem człowieka krwinki czerwone tracą ujemny ładunek, skupiają się i opadają na dno naczynka. Zjawisko to opisał Edmund Biernacki w 1894 r. i powiązał zwiększenie szybkości opadania krwinek z konkretnymi jednostkami chorobowymi. Fizjologicznie prędkość opadania erytrocytów jest większa u kobiet niż u mężczyzn. Dodatkowo wartość czynnika OB zwiększa się po posiłku, w czasie cyklu miesiączkowego i ciąży.

    Norma OB
    kobiety 1 >10 mm/h (pierwsza godzina)
    mężczyźni 1 >6 mm/h (pierwsza godzina)

    Podwyższone OB może być wtedy gdy jesteśmy chorzy na gruźlicę, mamy ostrą chorobę reumatyczną. Podwyższone OB może być w przypadku zawału mięśnia sercowego, chorób z autoagresji i stanów zapalnych w organizmie, chorób rozrostowych, nowotworów.

    Obniżone OB może być podczas chorób takich jak: czerwienica, niewydolność mięśnia sercowego, żółtaczki i w czasie wstrząsu anafilaktycznego.

  4. #4
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Morfologia krwi - co mówi wynik?

    Wysokie OB, czyli odczyn Biernackiego występuje w stanach zapalnych, ciąży, nowotworach, ziarnicy złośliwej, nadczynności i niedoczynności tarczycy.

  5. #5
    TEN PIERWSZY RAZ NA FORUM
    Dołączył
    Mar 2015
    Mieszka w
    Radom
    Postów
    1

    Red face Morfologia krwi - jak odczytać wynik?

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wukdtae.jpg
Wyświetleń:	2
Rozmiar:	61.6 KB
ID:	204

  6. #6
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Jaki lekarz

    Czy ktoś orientuje się do jakiego specjalisty powinnam udać się jeśli moje wyniki są złe? Konkretnie chodzi o WYSOKI poziom żelaza.

  7. #7
    DOMOWNIK FORUM Avatar syluch
    Dołączył
    Dec 2016
    Mieszka w
    Gniezno
    Postów
    82
    Do hematologa.

  8. #8
    TEN PIERWSZY RAZ NA FORUM
    Dołączył
    Apr 2017
    Mieszka w
    gdynia
    Postów
    1
    Witam.
    Oto wyniki badań, proszę o interpretacje.
    WBC-10.0 norma 3.5-10.0

    LYM tyś 2.90 norma 1.20-3.20
    MON tyś 0.40 norma 0.30-0.80
    GRA tyś 6.7 norma 1.2-6.8

    LYM% 29.3 norma 17.0-48.0
    MON % 4,3 norma 4.0-10
    GRA% 66,4 norma 43-76.0
    rbc 4.60 norma 3.80-5.80
    HGB 14.6 norma 11-16,5
    HCT 42,1 norma 35.0-50.0
    MCV 92 norma 80-97
    MCH 31,7 norma 26.5-33,5
    MCHC 34,6 norma 31.5-35.0
    RDW 13,2 norma do 10.0-15.0
    PLT 335 norma 150-390
    MPV 9.1 norma 6.5-11.0
    PCT 0.3 norma 01-0.5
    PDW 14.1 norma 10-18.0

    O zeszlego roku wyniki skaczą ale nie przekraczają norm. Nieznacznie od grudnia byly powiekszone LYM tyś do 3.40 ale spadły z kolei WBC bylo na poziomie 8.7 -9.0, teraz jest w gornej granicy normy. Od zeszlego roku badam na USG wezly chlonne szyjne ponieważ są wyczuwalne...ale USG nie wykazuje powiekszenia. lekarze twierdzą żę wyglądaja normalnie.

  9. #9
    Nie zarejestrowany
    Guest

    Morfologia krwi

    Co to znaczy cukrzyca 7, 0 mmol?

  10. #10
    WTAJEMNICZONY FORUMOWICZ - MOŻE POMÓC Avatar Redakcja
    Dołączył
    Nov 2004
    Postów
    573
    ,,Morfologia, czyli ogólne badanie krwi, jest pomocna we wczesnym wykryciu wielu chorób. Wyniki morfologii należy porównywać zawsze z normami, które podaje pracownia analityczna wykonująca badanie. Interpretacji wyników powinno towarzyszyć zbadanie chorego, poznanie jego ogólnego stanu zdrowia, wieku i trybu życia.''

    Link do artykułu: MORFOLOGIA KRWI - jak odczytać wynik

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Możesz zakładać nowe tematy
  • Możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony